Sweaterkleedje – how to?

Sweaterkleedjes zijn hot en dat is helemaal terecht. Je maakt ze in een handomdraai én je hoeft er zelfs geen patroontje voor te kopen want je tekent het gemakkelijk zelf!

Ik leg het je graag uit!

Je hebt volgende maatjes nodig:

 • PW: polswijdte (je meet rond de pols, over de knobbel)
 • AW: armwijdte (je meet van pols naar pols)
 • BW: borstwijdte (je meet rond de borst)
 • TW: taillewijdte (je meet het smalste deel rond de romp)
 • HW: heupwijdt (je meet het dikste deel rond de poep)
 • JL: de jurklengte of totale lengte (je meet hoe lang je het kleedje wil hebben)

Hoeveel stof heb je nodig? 2x de jurklengte + 10 cm

Werkbeschrijving patroon:

 • Je neemt een leeg patroonblad en tekent in het midden een rechte lijn, dit is de jurklengte. (dit vb: 65 cm)
 • Loodrecht aan de onderkant teken je de breedte van het sweaterkleedje. Dat is de heupwijdte gedeeld door twee + 2 cm. (je meet de Bw, de Tw en de Hw op en neemt de grootste maat, in het geval van mijn dochter is dit de Hw, indien jouw kind als grootste maat de bv de Tw heeft dan doe je: Tw gedeeld door twee + 2cm) (dit vb: Hw: 66:2 = 33+2 = 35 cm)
 • Loodrecht aan de bovenkant teken je de armlengte. (dit vb: 100cm, dus 50cm aan elke kant)
 • Aan beide zijden van de armlengte teken je loodrecht naar beneden de Pw – 5cm. (dit vb: 13cm – 5 = 8cm)
 • In het verlengde van de zijnaad teken je op schouderhoogte Pw x 1.5 (dit vb: 13 x 1.5 = 19.5cm) af en tekent vanaf dat punt 4cm naar beneden en 4 cm in een hoek van 90°. Je kunt nu de zijnaad in een mooie bocht met Pw verbinden. Doe hetzelfde aan de andere kant.
 • Om de halsomtrek te tekenen meet je langs beide zijden van het midden 7 cm af. Voor het rugpand ga je in het midden drie cm naar beneden, in het voorpand ga je in het midden tien cm naar beneden. Verbind de punten in een mooie bocht en meet deze afstand af want zo bepaal je straks hoe lang je halsboord moet zijn.
 • Teken nu overal 1cm naadwaarde aan, behalve aan de bovenste lijn want die komt straks aan de stofvouw te liggen. Als zoom neem je 4 cm.
 • Teken voor de halsboord een rechthoek van 5cm op de halsomtrek die je opgemeten hebt op het patroon + 1cm naadwaarde. (dit vb: 44 – 10%(=4.4) = 39.6 + 1 = 40.6 cm)
 • Teken voor de mouwboord een rechthoek van 8cm op de Pw-5cm, + 1 cm naadwaarde. (dit vb: 13 – 5 = 8 + 1 = 9)
 • Alle patroondeeltjes zijn nu klaar en kunnen uitgeknipt worden.

Knippen:

 • Leg je stof in zijn volle breedte en vouw hem dubbel in de lengte. (Let op dat je geen patroontje hebt op je stof met een tekening die in één richting loopt, indien dat zo is kan je je patroon niet aan de stofvouw leggen want anders staan de figuurtjes straks op hun kop, kies ofwel een andere stof of teken een cm naadwaarde aan de bovenkant van je patroon)

Stikken:

 • Stik de zijnaden op 1 cm.
 • Stik de mouwboorden aan de korte kant op 1 cm. Vouw ze dubbel en stik ze aan het sweaterkleedje. (Ik stik alles nog eens door met behulp van de blinde ritsvoet, met grote steeklengte want je hebt drie lagen stof)
 • Stik de halsboord aan de korte kant op 1 cm. Vouw hem dubbel en stik aan het sweaterkleedje. Je halsboord staat iets korter dan de omtrek van je hals. Zorg dat je dat tekort gelijk verdeeld, anders bekom je plotse kleine fronsen. (Ik stik alles nog eens door met behulp van de blinde ritsvoet)
 • De zoom omstrijken op vier cm en doorstikken je kleedje is klaar!!

Voor dit kleedje gebruikte ik witte sweaterstof en stikte ik glitters in een vierkantje in het midden op het kleedje (Stof op zolder). Probeer de glitters niet af te boorden met de overlock, je zal naalden breken. Plooi de naadwaarden telkens om en stik het vierkantje zo op het kleedje. Met je gewone huishoudmachine zal je geen problemen ondervinden met de glitters.

Voor dit kleedje gebruikte ik de zilver joggingstof (Stof op zolder). Ik waste de stof voor ik hem knipte en de stof bleef even mooi. Geen problemen dus!

Wil je dit sweaterkleedje graag onder begeleiding tekenen en stikken? Reageer op deze blogpost met ‘workshop’. Bij voldoende interesse organiseren we er een workshop rond!

Leave a Reply